"Ла Ла Ленд" е големият победител на "Оскар"-ите, отнесе 6 статуетки




"Ла Ла Ленд" е големият победител на "Оскар"-ите, отнесе 6 статуетки 

Соченият за фаворит заради 14-те си номинации "Ла Ла Ленд" все пак е големият победител на тазгодишните "Оскар"-и. Той грабна статуетките в категориите режисура (Деймиън Шазел), главна женска роля ( Ема Стоун), оригинална музика, песен, монтаж и операторско майсторство.

До шокираща сцена се стигна обаче в края на церемонията, когато първо бе оповестен като най-добър филм мюзикълът, но малко по-късно стана ясно, че истинският победител в категорията е "Лунна светлина", отличен още за поддържаща мъжка роля (Махершала Али) и адаптиран сценарий. Драмата представя историята на чернокож младеж с тежко детство и хомосексуална ориентация.

Тази вечер на тържествена церемония в "Долби тиътър" в Лос Анджелис бяха връчени за 89-и път награди на Академията.

Кейси Афлек си тръгна с отличието за главна мъжка роля за "Манчестър до морето". Историята на чистач от Бостън, който изненадващо след смъртта на брат си се оказва настойник на своя племенник, взе и награда за оригинален сценарий.

Виола Дейвис бе отличена за "Поддържаща женска роля" за участието си в "Огради". В словото си при получаването на отличието, изключително развълнувана тя призова да се "изровят" историите на онези, които са мечтали, но не са успели. Такава е и историята на бивша бейзболна звезда (в главната роля Дензъл Уошингтън), която пресъздава филмът.

"Търговецът" донесе втори "Оскар" на иранския режисьор Азгар Фархади за чуждестранен филм. Той обаче не успя да вземе лично приза, тъй като страната му е сред онези, които попадат под ограниченията на новата власт в САЩ за недопускан на техни граждани. От негово име бе прочетено писмо, в което той благодари за оказаната му чест и се обявява срещу издигането на стени и разделението.Призивът му бе бурно аплодиран от присъстващите в залата. Наградата връчиха актрисите Чарлийз Терън и Шърли Маклейн.

За разлика от миналата година, когато Академията бе обвинена в расизъм от афроамерикански актьори, тази година до номинация за основните категории достигнаха няколко филма за проблемите на чернокожите в американското общество.

"Оскар"-ът за анимационен филм отиде при "Зоотрополис", утопия за свят, в който всички животни могат да живеят заедно в мир. При получаването на наградата си, създателите на филма обявиха, че идеята им е била именно такава - да се обявят срещу омразата към Другия.

Припомняме, че сред номинираните беше и продукция с български корени - късометражната анимация "Сляпата Вайша". Автор е работещият за Канада български аниматор Теодор Ушев. "Сляпата Вайша" е по разказа на Георги Господинов. В крайна сметка обаче наградата отиде при друго заглавие в категорията.

Водещ на церемонията бе Джими Кимъл, който очаквано се закачи и с популярни скандални изказвания на американския президент Доналд Тръмп, който отговори на критиките с обвинението, че медии разпространяват фалшиви новини, а Мерил Стрийп бе определена като надценена актриса след гневната й реч срещу него. Профилът в "Туитър" на държавния глава, в който той показва голяма активност по всякакви въпроси също стана повод за шеги на водещия, който отбеляза, че "вече 2 часа и половина от началото на церемонията Тръмп все още не е коментирал нищо по въпроса".

Много от поканените на церемонията бяха закачили синя лентичка на дрехите си. Това бе в знак на солидарност с Американския съюз за граждански свободи.

Със свои изпълнения се представиха Джъстин Тимбърлейк и останалите музиканти, чиито песни бяха номинирани за наградата в категорията за песен от филм.

По традиция бяха почетени и личностите от света на изкуството, с които сме се разделили през последната година - Джийн Уайлдър, Антон Йелчин, Еманюел Рива, Джон Хърт, Пат Конрой, Къртис Хенсън, Жа Жа Габор, Деби Рейнълдс, Кари Фишър и отишлият си преди ден Бил Пакстън.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Най-четени новини

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив със статии

Последователи