Евгения Калканджиева: Жените тук изглеждат абсолютно еднакви




Евгения Калканджиева работи като манекенка в Италия още като ученичка.

Евгения Калканджиева работи като манекенка в Италия още като ученичка.

Там започва кариерата й на модел. Когато е на 19 години, създава модна агенция “Визаж”. Междувременно печели конкурса “Мис България”. Тогава се класира и шеста на “Мис Свят” в южноафриканския курорт Сън Сити.



Сега модната й агенция е една от най-успешните в България. Освен на подиума моделите на “Визаж” се реализират и в киното - Ирена Милянкова участва в “Под прикритие”, Ромина Андонова играе в “Столичани в повече”, а Станимира Колева - в “Стъклен дом”.

През 2007 г. Калканджиева се омъжи за 11 години по-младия от нея Стефан Манов-Тачо. Двамата имат 3-годишен син Георги.

- Г-жо Калканджиева, какво ви провокира толкова силно, че публично да се обявите против силикона? Тенденцията млади момичета да си слагат силикон се наблюдава отдавна.
- Провокираха ме обезобразените жени, които виждам по улиците, по заведенията и по телевизията. Аз не съм на война против силикона. Миналия месец се върнах от Лондон, където се проведе “Мис Свят”. Там имаше участнички от Латинска Америка, където няма жена без пластична корекция.

И момичетата в конкурса имаха корекции, но бяха премерени и изглеждаха изящни. Всичко е максимално близко до естественото. Например вижте Мис Свят Ивиан Колменарес. И тя има операции, но няма нищо вулгарно в нея, което да те дразни и да ти се набива на очи. В България е обратното - почти няма човек, на когото да не разпознаеш, че има пластична операция.

Правят се драстични промени, прекалява се с кубиците.

Жените тук изглеждат абсолютно еднакви. Имат едно и също перверзно излъчване и гърди.

- Така ли изглеждат кандидат-манекенките, които идват на кастинги при вас?
- Във “Визаж” правим кастинг през месец-два за набиране на нови лица. Преди 8 години от 30 момичета избирах 4-5. Сега и 50 да дойдат, не мога да одобря нито едно. Има много симпатични, с идеални мерки, но всички са с корекция, която ги загрозява тотално, защото не са направени както трябва.

- Има ли случаи, които са ви шокирали?
- Напоследък не се акцентира много върху бюста. Но това не ме касае толкова, колкото лицето. Подутите устни ме шокират. Те обезобразяват лицето. Идвали са момичета на кастинг с подути и изкривени устни от хилауронова киселина, изглеждат като ударени с юмрук. Не разбирам защо всяка жена иска големи и плътни устни като на Анджелина Джоли. Проблемът е, че на повечето изобщо не им се получават. А те много се харесват даже.

Носовете също са трагични.

Не знам дали нашите пластични хирурзи са толкова некадърни, или момичетата нямат кой знае какви изисквания. Но в крайна сметка те затова са професионалисти - да ги съветват кое ще им отива. Проблемът е, че всички искат да са много секси, но в същото време изглеждат отвратително и брутално.

- Защо толкова млади момичета си слагат силикон?
- Правят го, за да бъдат харесвани от мъжете. Наблюдавам тенденцията, че има много свободни жени. Една част от мъжете вече са гейове, другата - неуверени и комплексари, които не знаят как да свалят една жена, и остават малка част мъже, които обаче са женени. В същото време жените са безкрайно самотни. И когато една жена стои прекалено дълго време сама, а иска да има някого до себе си, е готова да прибегне до какви ли не интервенции, за да си намери спътник в живота. Оказва се обаче, че тя прилича на всички останали и приятелят й много лесно може да я замени.

- Значи нямат самочувствие?
- Да. Самочувствието не трябва да идва от това колко са ти големи устните или колко е голям бюстът ти. А какво постигаш, какво правиш, какъв е интелектуалният ти потенциал. Аз съм виждала мои приятелки, които се подлагат на такива операции. Имате ли представа за какво става въпрос? Например операцията на носа - вкарват те в пълна упойка, чупят го, а после го пилят.

След операцията цялата си синя, а болката - неописуема. Той трябва да те харесва заради други качества, не заради чипото носле.

- Преди седмица отправихте призив към родителите да не дават пари на дъщерите си, за да си направят бюста за абитуриентския бал. Нужно ли е да има възрастова граница?
- Граница трябва да има и тя да бъде поне 21 години. Макар че дори в тази възраст не си достатъчно узрял да прецениш кое изглежда добре и кое не. А какво разбира едно момиче на 18 г. от естетика и красота? В тази възраст мислят само за секс. Как да си хванат гадже, влюбват се, разлюбват се. В пубертета тя е готова на всичко, за да се хареса на момчето, в което е влюбена. Още нямат опит да разберат, че мъжете не си заслужават чак толкова, че да се подлагаш на операции. Той трябва да харесва теб самата, а не корекциите по теб.

Моята идея е малко по-късно да започват с тези неща, за да могат да разберат разликата в количеството и колко много то може да промени техния външен вид. Просто моят призив е малко по-умерено с кубиците. Сега всеки слага по много.

- Кой има вина за това? Промени ли се стандартът за красота, или културата ни е такава?
- Такъв стандарт за красота като нашия никъде по света го няма. По-скоро това е отражение на манталитета на българина. В медиите много се толерира сексът. Акцентира се винаги на жени със секси излъчване и големи гърди. И всички млади момичет искат да станат известни. Смятат, че по този начин по-лесно и бързо ще си намерят заможен приятел.

- Не трябва ли да се налага контрол и от самите пластични хирурзи?
- Пластичните хирурзи тук са прекалено алчни и комерсиални. Единственото, което ги вълнува, е да вземат пари, а не как ще изглежда продуктът. Например в Бразилия хирурзите са по-скоро художници. Съвсем различна обаче е ситуацията в България. Каквото и да пожелае едно 16-годишно момиче, те го правят. Специалистът трябва да разбира от красивото, да усеща пропорциите на лицето, за да прецени какви устни и нос да направи на тази жена. При нас са като касапи. Казвали са ми: “Тя така е искала.” Да, но тя още е малка, а точно те са хората, които трябва да я посъветват.

- Значи силикон се слага произволно?
- Страстта към разкрасяване с помощта на скалпел се превърна в дрога. Даже психолозите откриха нова болест - зависимост към силикон. Като си направиш една операция, не можеш да се спреш. Първо си правят гърди и устни, а след това - чип нос, опъват бръчките с ботокс, повдигат си дупето. Малко са хората, които се разминават с една. Тези момичета се подлагат на мъчения - имам приятелки, които стоят в реанимация по 10 дена. Това са толкова сложни и тежки процедури, а младите си ги правят, все едно си лакират ноктите.

- Познавате ли жени с усложнения след такива операции?
- Да, една приятелка, която живее в чужбина. Тя дойде в България да си сложи силикон. Обаче получи възпаление - едната й гърда беше два пъти по-голяма от другата.

Съпругът на друга жена искаше да бие един наш пластичен хирург, защото носът, който са очаквали да видят, не се е оказал същият.

- Вие имате ли силикон?
- Нямам.

- Хрумвало ли ви е да си сложите?
- Още съм млада. Замисляла съм се, но искам да родя поне още едно дете.

Бих си направила бюста. Друго не виждам какво. По лицето не, докато не се сбръчкам прекалено. Това искам да кажа - жените да се подлагат на пластична хирургия в по-късен етап.

- В началото на годината Белослава и нейната майка Анета Сотирова разказаха, че с приятелки ще си направят неформално движение на биожените. Подкрепяте ли идеята?
- Аз съм “за”. Сигурна съм, че има и други ентусиасти като мен. В крайна сметка затова сме известни - да се обвързваме със значими и социални каузи. Това, което можем да направим, е да обърнем внимание на обществото, как да промени манталитета, мисленето.

- Каква е ценностната система на младите?
- Има много изключения, но масата са мързеливи. Изключително меркантилни и големи вещомани. За тях е важно какъв телефон ще имат в ръката, а не образованието. Искат всичко наготово - хубава къща, скъпа кола, много пари за дрехи. В офиса ни във “Визаж” идват два вида. Едните са скромни и интелигентни деца, а другите - златотърсачки. Колегите ми се шегуват с мен, че съм като рентген - веднага мога да ги преценя. Вторите отпадат много бързо.

- Какво им казвате?
- Че трябва да се стремят да бъдат различни. Гледам ги по улиците - слагат си перлени гримове, всички блестят, ти виждаш грим, а не момичето. Всички са изпечени в солариуми. Не разбират, че не на всяка кожа отива да е тъмна. Има такива, които стават жълтеникавокафяви.

Даже на ромките цветът им е по- хубав.

Слаби, кльощави момичета с продълговати лица, кафяви очи, пекли се в солариум и си боядисали гарвановановочерна коса. Дойде представител на чужда агенция за модели в България на наш кастинг и ме попита: “Защо в България всички са или перхидроленоруси, или черни? Така изглеждат по-стари.”

Добре че малко отмина модата с удължените коси. Хората видяха колко е вредно за собствената им коса, как разваля структурата на косъма. Като си харесаш някого и на първата свалка той прокара ръце в косата ти, се плаши. Има нещо много нечистоплътно в тези коси.

- Как предпазвате сина си от всичко това?
- Чалга канали за момента вкъщи не се пускат, защото там единственото, което се вижда, е плът.

- Какво му подарихте на Коледа?
- Шейна с кормило. Още на следващия ден се качиха с баща си на Витоша да се парзалят.

- Къде ще прекарате Нова година?
- В София с детето. Всички ще сме заедно. Януари ще пратим Георги при баба му и дядо му, които живеят в Испания.

Източник 24chasa.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Най-четени новини

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив със статии

Последователи