Сексът – удоволствие и нещо повече




Сексът – удоволствие и нещо повече
Всеки 12-ти човек в света е заразен с вируса на хепатит В. Много голяма част от заразените са получили този вирус чрез полови контакти.


Вирусът на хепатит В основно се намира в кръвта, в по-малки количества той се открива в спермата, във вагиналния секрет и менструалната кръв.

Хепатит В може да се предаде при всякакъв вид секс, включвайки орален, анален и вагинален.

Въпреки това, че съществува ваксина, която надеждно и ефективно защитава от хепатит В, количеството на случаите на заразяване остава висок.
По оценка на центъра за контрол и профилактика на болестта, от 1,25 милиона хора, живеещи с хроничен хепатит В, 417 000 са се заразили чрез полов контакт.

За предотвратяване на предаването на хепатит В чрез секс, използвайте задължително презервативи при всякакъв вид секс.

Сменяйте презервативите между аналния, вагиналния или оралния секс.

Най-добрата защита срещу хепатит В за Вас и партньора ви е ваксината и безопасния секс.
Сексът и хепатит В – Какво трябва да запомним?

Вирусът на хепатит В може да се предава при орален, вагинален и анален сексуален контакт или при попадане на инфектирана течност в организма през устата, носа или очите.

Съвместно използване на предмети за лична хигиена, такива като самобръсначки, четки за зъби, пила за нокти могат да доведат до заразяване.

За България се счита, че около 4% от населението има носителство на вируса на хепатит В и около 1,3% на хепатит С.

Това не значи, че тези хора са с установено заболяване, но цифрите са високи и затова има смисъл всеки да се тества, за да се диагностицира и лекува навреме.

Може да се изследвате се анонимно и безплатно за хепатит B и С. Повече информация можете да получите тук!
Вирусът на хепатит В се предава значително по-лесно от вируса на хепатит С или вируса на СПИН, защото концентрацията му в телесните течности е значително по-голяма.

Вирусът на хепатит В може да съществува в сухата кръв до няколко дни.

Винаги трябва да практикувате безопасен секс. Вие или вашия партньор може да се окажете един от 10%-те процента, при които ваксината срещу хепатит В не е била ефективна. Освен това, безопасният секс Ви дава надеждна защита и срещу хепатит А, С и СПИН.
Предава ли се вирусът на хепатит C по полов път?

Хепатит C е болест, предавана по кръвен път, което означава че заразяването с нея става при контакт кръв-кръв. Всяко действие, което може да позволи кръвта или телесните течности на един човек да влязат в контакт с кръвта или лигавиците на друг човек, би могло да предаде вируса на хепатит C.

Повечето експерти вярват, че рискът от сексуално предаване на вирусa на хепатит C, е малък.
Повечето изследвания показват, че само малък процент от хората (обикновено от порядъка на 0-3%) се заразяват с вируса чрез незащитен хетеросексуален полов контакт с дългогодишен, моногамен HCV-положителен партньор.

Източник hotnews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Най-четени новини

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив със статии

Последователи